Het perspectief van een grafisch ontwerper op het westerse liefdesparadigma in 2024
Doordat we onszelf de hele dag passief volstoppen met prikkels, zijn we slaaf van onze sociaaleconomische rol als mens. Alles is tot koopwaar geworden, wat leidt tot concurrentiedrift en ideaalfrustratie. Het is cruciaal om te erkennen dat liefde momenteel wordt beïnvloed door een absurd kapitalistisch sprookje. Daarvoor dienen we kritisch te kijken naar de valkuilen van huidige liefdesnormen- en verwachtingen en te realiseren hoe we ons daartoe verhouden.
Een negatieve invloed op de constructie van westerse liefde, is ons streven naar perfectie en geluk. We hebben een ideaalbeeld van onze wederhelft, waardoor we hunkeren naar liefde. Echter wordt, zoals psychiater Dirk de Wachter stelt, het blijvende verlangen naar de liefde gevoed door de onmogelijkheid ervan. De hedendaagse keuzeovervloed, voortkomend uit technologische ontwikkelingen als datingapps, geeft ons namelijk een gevoel van beperking, aldus sociaal psycholoog dr. Tila Pronk. Er zijn te veel opties, waardoor ons vermogen om een weloverwogen keuze te maken, wordt belemmerd. Barry Schwartz stelt dit ook in zijn boek ‘The Paradox of Choice’. In lijn met het gedachtegoed van filosoof Isaiah Berlin duid ik dit als ‘negatieve vrijheid’: onze keuzevrijheid beperkt en beïnvloedt individuele keuzes. Op liefdesgebied is het vrijheidsideaal dus paradoxaal genoeg een gevangenis die we voor onszelf hebben gecreëerd.
Door inzicht te verwerven in de onderliggende sociaal-culturele, psychologische en technologische constructen, ontstaat bewustzijn over hoe opgelegde normen en verwachtingen de percepties, verwachtingen en expressies van liefde beïnvloeden.

Andere projecten

Back to Top